Etusivu > Manteli
Manteli
Terveysintoilijoiden lempipähkinä! Herkullinen manteli on oikeutetusti terveyspommin maineessa: se sisältää paljon proteiinia, B-vitamiineja, sinkkiä ja runsaasti E-vitamiinia sekä magnesiumia, kalsiumia, biotiinia, kaliumia ja terveellisiä rasvahappoja, mutta suhteellisen vähän energiaa. Ei olekaan ihme, että manteli on ravitsemustieteilijöiden ja terveysintoilijoiden suosikki. Mantelin ominaisuudet ovat kuitenkin vieläkin monipuolisemmat.
Mantelin ravintosisältö
Manteli sisältää paljon:
- proteiinia
- B-vitamiineja
- sinkkiä
- E-vitamiinia
- magnesiumia
- kalsiumia
- biotiinia
- kaliumia
- terveellisiä rasvahappoja
Manteli on kenties kaikkien hyödyllisin pähkinä, koska se sisältää vähän energiaa mutta runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvoja, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja edesauttamalla kolesterolitasapainoa. Lisäksi se on erinomainen kalsiumin ja E-vitamiinin lähde. Mantelissa on myös paljon suoliston hyvinvointia edistävää kuitua, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia ja sinkkiä sekä B-vitamiineista riboflaviinia ja niasiinia.
Suuren proteiinipitoisuuden ansiosta manteli sopii erinomaisesti energiatankkaukseen kovan treenin jälkeen. Erityisen paljon hyötyä siitä on voimaharjoittelussa, koska lihakset tarvitsevat proteiinia kasvaakseen. Muista siis pitää mantelipussi aina mukana treenikassissa!
Keittiön jokapaikanhöylä
Välimeren keittiössä manteli on vakiovaruste, joka antaa lukemattomille ruokalajeille makua ja rakennetta. Voit valita halutessasi joko kuorellisia tai kuorettomia manteleita, sillä markkinoilta löytyy kumpiakin. Kuorettomia manteleita löytyy lisäksi valkoisena ja ruskeana. Manteli sopii rouhittuna, kuorittuna, paahdettuna tai sellaisenaan ruoanlaittoon, leivontaan tai treenin jälkeiseksi energiatankkaukseksi.
onko manteli pähkinä?
Manteli ei itseasiassa ole pähkinä vaan luumarja, pienikokoisen puulajin siemen. Manteli kyllä muistuttaa hyvin läheisesti pähkinää, mutta luokitellaan kuitenkin luumarjan siemeneksi.
Runsaskukkainen puu
Persikan sukulainen
EVOLUUTION OIKKU
MYSLI, MACARONIT, MARSIPAANI JA MAITO
Mantelin käyttöalue on valtavan laaja: sitä käytetään rouhittuna myslissä ja pestossa sekä pohjoisafrikkalaisissa ja intialaisissa ruokalajeissa, jauhettuna mantelimassassa ja marsipaanissa sekä gluteenittomana jauhona erilaisissa leivonnaisissa tai mantelimaidon valmistukseen. Manteleista valmistettu “maito” on erinomainen korvike eläinperäiselle maidolle ja sitä on varsin helppo valmistaa itse. Tämä pähkinä soveltuu erinomaisesti myös raakakakkujen valmistukseen sekä wokki- ja pataruokien joukkoon.
Mantelista puristetaan myös öljyä, jota käytetään pehmentävänä ja puhdistavana ihonhoitotuotteena sekä puupuhaltimien, kuten oboen, hoitoaineena.